НА ЧЕЛУ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА “ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ” ПЕСНИК МИЛИЋ РАДЕВИЋ

974
0
Share:

Дугогодишња председница и оснивач Удружења, Катарина Костић, задовољна је због смене генерација, а она и неколицина старијих чланова, попут романописца Бранка Бубала, остају у Савету да знањем, искуством и контактима помогну младу, образовану и српском језику посвећену управу, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Бранка Дикановић.
Катарина Костић је једна од ретких која се сећа радости и суза када је седамдесетих година, на позив удружења жена, Десанка Максимовић дошла у Канаду. Позната песникиња гостовала је на катедрама за славистику и канадским библиотекама али је тражила, каже Катарина, да се сусреће са нашим људима, песницима и писцима.

“Десанка је понела наше радове за Београд са обећањем да ће се заузети за објављивање” , сећа се Катарина Костић.
Шта је обећала, Десанка је испунила па је у издању крушевачке Багдале, 1980. изашао зборник исељеничке поезије под насловом Домовино, ноћас сам те сањао.

Ово Удружење је на оснивању, а на захтев ресорног канадског министарства, добило потписану дозволу Десанке Максимовић да Удружење понесе њено име за живота. На стогодишњицу рођења познате песникиње ово удружење је објавило анталогију стваралаштва писаца из Канаде и Америке Чуј, рећи ћу ти твоју тајну, а издање су помогли Српска национална академија из Торонта и Матица исељеника Србије.

Све до 1991. године ово удружење је било југословенско, а од тада до данас српско. Прави процват у раду догодио се после 1993. године када је у Канаду стигао велики број младих и образованих људи – инжињера, лектора, писаца, драмских уметника…

Бројни писци из Србије долазили су им у госте. Међу њима и Стеван Раичковић, Мија Павловић, Мирослав Антић, Славко Вукосављевић, Миодраг Булатовић, Матија Бећковић, Рајко Ного….
Удужење књижевника Десанка Максимовић из Торонта је секција Удружења књижевника Србије и месечно организује промоције две-три књиге својих чланова из Канаде и Америке.

Тако је недавно представљена и књига песама новоизабраног председника, Милића Радевића, Дани који се не броје и то на српском и енглеском језику.

Share: