На челу Удружења писаца „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“, Торонто, од 2018. је песникиња СНЕЖАНА ИВКОВИЋ

3091
0
Share:

Дугогодишња председница и оснивач Удружења, Катарина Костић, задовољна је због смене генерација, а она и неколицина старијих чланова, остају у Савету да знањем, искуством и контактима помогну младу, образовану и српском језику посвећену управу.

На Годишњој скупштини Удружења, у фебруару 2018. за Председника СКУП ДМ, изабрана је дугогодишња чланица Управе, Снежана Ивковић, по образоању и каријери, дипл. инг. електротехнике, а по интересовањима и љубави, песникиња и новинар.

Од 2016. до 2018. председник Удружења био је Милић Радевић, песник и путник, који ће нам се, можда, једном вратити у Торонто.

Катарина Костић је једна од ретких која се сећа радости и суза када је седамдесетих година, на позив удружења жена, Десанка Максимовић дошла у Канаду. Позната песникиња гостовала је на катедрама за славистику и канадским библиотекама али је тражила, каже Катарина, да се сусреће са нашим људима, песницима и писцима.

„Десанка је понела наше радове за Београд са обећањем да ће се заузети за објављивање“ , сећа се Катарина Костић.
Шта је обећала, Десанка је испунила па је у издању крушевачке Багдале, 1980. изашао зборник исељеничке поезије под насловом „Домовино, ноћас сам те сањао“.

Ово Удружење је на оснивању, а на захтев канадског министарства, добило специјалну ПОВЕЉУ, потписану дозволу Десанке Максимовић да Удружење понесе њено име за живота. На стогодишњицу рођења познате песникиње ово удружење је објавило анталогију стваралаштва писаца из Канаде и Америке „Чуј, рећи ћу ти твоју тајну“, а издање су помогли Српска национална академија из Торонта и Матица исељеника Србије.

Све до 1991. године ово удружење је било југословенско, а од тада до данас српско. Прави процват у раду догодио се после 1993. године када је у Канаду стигао велики број младих и образованих људи – инжињера, лектора, писаца, драмских уметника…

Бројни писци из Србије долазили су им у госте. Међу њима и Стеван Раичковић, Мија Павловић, Мирослав Антић, Славко Вукосављевић, Миодраг Булатовић, Матија Бећковић, Рајко Ного, Драгомир Брајковић, Миљурко Вукадиновић, Небојаша Јеврић, Винка Перишић Шаренац…
Удружење писаца „Десанка Максимовић“ из Торонта је секција Удружења књижевника Србије и месечно организује промоције  књига својих чланова из Канаде и Америке, као и годишњице посвећене познатим српским писцима.

 

Видео поводом прославе 40 година постојања СКУП ДМ. Аутор видеа је Татјана Црњански.

Share: