ЗЛАТНА ПОВЕЉА СРПСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ, ПАРАЋИН

додељена је СКУП ДМ 2019. године

Специјална диплома коју је УКС доделило СКУП ДМ 2018. године

поводом прославе 40 година постојања Удружења

Песнички конкурс СКУП ДМ МАЈСКА НАГРАДА

СКУП ДМ је 2017. године установило песнички конкурс Мајска награда, који проглашава најбољу необјављену песму на Мајским сусретима 16. маја.

НАЈВАЖНИЈЕ КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ
КОЈЕ ДОДЕЉУЈЕ УКС – Удружење књижевника Србије

Најзначајнија књижевна награда коју додељује Удружење књижевника Србије носи име великог песника МИЛАНА РАКИЋА.

То је награда за поезију. УКС додељује такође награду за животно дело и још неколико других награда. У оквиру Међународних сусрета писаца додељује се повеља “Морава” за поезију домаћим и страним песницима.

НАЈВАЖНИЈЕ КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ
КОЈЕ УКС ДОДЕЉУЈЕ ПИСЦИМА ИЗ РАСЕЈАЊА

Удружење књижевника Србије успоставило је две значајне књижевне награде за српске писце из расејања.

Награда “РАСТКО ПЕТРОВИЋ” успостављена 1996. године, у сарадњи са Матицом исељеника Србије, првих година додељивала се за најбоље необјављене песничке и прозне радове и за најбољу књигу објављену у текућој години. Поред награда установљена је и плакета “РАСТКО ПЕТРОВИЋ” за животно дело писаца из расејања. Награде су се додељивала приликом одржавања Сабора књижевних стваралаца из расејања, а жири за додељивање награда чине три позната песника и писца: Алек Вукадиновић. Драгомир Брајковић и Никола Милошевић.. Ова награда је била обустављена 1999 године због НАТО бомбардовања Југославије, да би била

поново успостављена 2003. године. Награда се сада додељује за најбољу књигу године.

Међу добитницима награде “Растко Петровић” налази се неколико чланова Удружења књижевних стваралаца “Десанка Максимовић”, као и других српских писаца из Канаде и САД. Ево њихових имена:

За 1996. годину плакету “Растко Петровић” за животно дело добио је отац Матеја Матејић, из САД. Прву награду за најбољу необјављену песму добила је Катарина Костић, а трећу награду су поделили Милена Цветковић и Никола Мишчевић; за 1997. годину

плакету “Растко Петровић” за животно дело добио је Ђорђе Вид Томашевић, професор емеритус, из Бафала, САД, почасни члан Удружења «Десанка Максимовић”, а прву награду за најбољу необјављену песму добила је проф. Биљана Обрадовић, из Њу Орлеанса, такође члан Удружења “Десанка Максимовић”; за 1998. годину плакету “Растко Петровић” за животно дело добио је проф. Васа Михаиловић, иначе састављач Антологије Удружења “Десанка Максимовић”, и све остале награде, изузев једне која је отишла у Аустрију, такође су припале члановима Удружења “Десанка Максимовић”. За најбољу књигу године додељене су две награде: Стојанки Раденовић Петковић и Биљани Обрадовић; специјалну награду жирија такође за књигу поделиле су Катарина Костић, из Торонта и Олга Симеуновић, из Викторије, Британска Колумбија. За најбољу необјављену песму прву награду су поделиле Милена Цветковић и Снежана Ивковић, а другу награду је Јелена Шаула поделила са Антом Буркићем, песником из Аустрије.

Од када је поново успостављена, са жиријем у истом саставу, награда “Растко Петровић” за најбољу књигу још једанпут је стигла у Торонто. За 2004. годину додељена је Радовану Гајићу за његов роман “Тиховање речи”.

—-

Награда “АРСЕНИЈЕ ЧАРНОЈЕВИЋ”, основана 2004. године, у сарадњи са Министарством за дијаспору, додељује се за животно дело. У првој години ову значајну награду добили су: проф. Васа Михаиловић, Ђорђе Николић, из Чикага и Славољуб Гвозденовић, из Румуније.

Почев од 2001. увек истог дана, 10. Децембра – када је ИВИ АНДРИЋУ уручена НОБЕЛОВА НАГРАДА – Академија «Иво Андрић» у Београду, чији је председник цењени српски романописац Радомир Смиљанић, додељује ПРИЗНАЊЕ српским књижевницима из отаџбине и расејања за значајна књижевна остварења. Међу њима су и следећи чланови Удружења «Десанка Максимовић»: Катарина Костић је 2002. добила признање Академије «Иво Андрић» за књигу родољубиве и ангажоване поезије «Крик океана»; Стојанка Раденовић Петковић је исто признање добила 2007 за збирку песама «Виртуална стварност», а 2014. Признање Академије «Иво Андрић» је добила Душица Ивановић за своје поетско остварење смештено у три књиге поезије.

ВИСОКО ИНТЕРНАЦИОНАЛНО ПРИЗНАЊЕ Академије «Иво Андрић» додељено је 2012. године Катарини Костић за животно дело.

НАГРАДЕ КОЈЕ ДОДЕЉУЈЕ СКУП «ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ2»

Награда МИНЕРВА (плакета и скулптура) додељује се од 2002. онима који шире истину о Србима

ПОВЕЉА ЗАХВАЛНОСТИ СКУП-а «Десанка Максимовић» (са утиснутим ликом највеће српске песникиње) почела се додељивати заслужним сарадницима и пријатељима Удружења на јубиларној прослави 30. годишњице Удружења 1. Новембра 2008. године. Преко тридесет чланова УКС који су у протеклим годинама били наши гости и одани сарадници примили су ову повељу. Међу њима је знатан број српских књижевника са Косова и Метохије које сматрамо најдрагоценијим сарадницима јер уз њихову помоћ остварујемо везе и посећујемо српске школе у енклавама. Повеље су додељене и «Књижевним новинама», никшићком «Слову», београдској «Збиљи», књижевној манифестацији и зборнику «Гарави сокак» који нас редовно позивају као почасне госте на њихов годишњи фестивал; циришком српском књижевном друштву и редакцији часописа «Завештање», париском Књижевном сабору коме и наши чланови присуствују, аустралијском српском књижевном друштву, књижевном удружењу «Седмица» у Франкфурту и другима. Српска штампа у расејању и многобројна национална и патриотска друштва добитници су ПОВЕЉЕ ЗАХВАЛНОТИ ДКУП-а «Десанка Максимовић».

Од 2014. установљена је новчана награда за најбољу песму говорену на традиционалној манифестацији Удружења «Мајски песнички сусрети»