Преминуо Душан Дошен Дуја

Share:

Драги пријатељи, припала ми је тужна дужност да вас обавестим да је члан нашег Удружења, господин Душан Дошен, преминуо 2. августа 2020. у Торонту. Дуја је заступљен у свим заједничким збиркама Српско-канадског удружења писаца „Десанка Максимовић“, закључно са крајем прве деценије овог века.

ДУШАН ДОШЕН је рођен 1930. године у Дубовику, испод планине Грмеч (Босанска Крајина). Песме је почео да пише још као средњошколац, али му касније професија електроинжењера није остављала времена за бављење поезијом. Тој својој љубави вратио се тек као пензионер, и то интензивно, од 1991. када се доселио са супругом Србинком и сином Владом у Торонто. Дуго година је био активан члан удружења „Десанка Максимовић“ и објављивао је песме у зборницима и антологијама Удружења.

Ових дана излази из штампе Дујина самостална збирка песама и прозе под називом „Заборављене песме”. Опраштајући се са још једним чланом старе

гарде „Десанкине“, драго нам је да ће ова књига угледати светло дана и сачувати успомену на нашег драгог песника и друга. Обавестићемо чланове и пријатеље чим књига буде објављена.

Уз најискреније саучешће породици,

Снежана Ивковић

Управа СКУП ДМ, Торонто

***************************

Душан Дошен

СРЕБРНА РЕКА

Сву ноћ ка њој
летим
преко залеђених река
севера
где се легу љуте
зиме
у пурпурне пределе југа
где сунце никад
не залази
мирише сок од грожђа
и руке слободно машу
као крила.
 
Слећем
на обале сребрне реке
реке мога завичаја
гори река
од месечевог сјаја
видим два ока плава
и један осмех што се
шири
обећава
а мени после жао
што је то сан
што није јава.

Share: